YARIK, MIJN EERSTE ROOFVOGEL EN BIKO.....MIJN FAVORIETE EN EERSTE UIL!

Kijk verder om te zien hoe het ooit begon...lang geleden...

 

300_img_5166.jpg

Biko is echt mijn meest dierbare uil! Tsjonge....wat ben ik gek op dat beest...(en hij op mij ...hihi). Hij doet echt alles wat ik van hem vraag, niet normaal en hij is zo vriendelijk voor iedereen, voor klein en groot.... bijna iedereen kent hem ook en vergeet hem niet meer. Biko is mijn eerste uil en tweede vogel.

 300_marina_met_yarik.jpg

Yarik, een woestijnbuizerd en/of Harrishawk, is de eerste, die is er ook nog steeds en is fantastisch in alles wat hij doet. Zo blij dat ik hier ooit aan begonnen ben! Op bovenstaande foto had ik net samen met een heel jonge Yarik, die ik toen nog niet zo lang had, mijn eerste demonstratie gedaan, samen met andere valkeniers....wow.. spannend, ik werd goedgekeurd en Yarik ook. Ik mocht vaker mee en ook mee doen in de demonstraties! YES!!! Eigenlijk deed Yarik natuurlijk mee, hij vloog prachtig rond, de boom in en er weer uit, kwam op de handschoen als ik floot, vloog over het publiek en bij publiek op de handschoen en weer terug en ik stuurde en keek er naar...

Inmiddels wordt Yarik in mei 20 jaar!!! Dat betekent dat ik 23 jaar geleden de stap gezet heb om de opleiding voor valkenier te  volgen. Zodat ik hiermee later op een verantwoorde manier verder kon gaan en mezelf kon gaan voorbereiden om ooit met deze vogels "iets" te gaan doen.... Na de opleiding en het stage lopen examen gedaan en geslaagd met een vette 9.5!!! Was ik best wel een beetje trots op... ik was er klaar voor!

Valkerij is van oorsprong een eeuwenoude jachtmethode. Het is jagen met een afgerichte roofvogel op natuurlijke prooien in de vrije natuur. Valkerij is dan ook de meest natuurlijke vorm van jacht begeleid door de valkenier. Ook dat heb ik gedaan en het was een bijzondere ervaring, het is een intense samenwerking met een dier die zijn natuur volgt en waar de mens als partner bij aanwezig mag zijn en door de roofvogel volledig wordt geaccepteerd.

300_112406027_twppfach_79e1633.jpg

Ik heb er nooit spijt van gehad! Door het stage lopen met ervaren valkeniers, de praktijk beoefenen, de kennis die je aangeboden wordt tot je te nemen, alle ervaringen die je opdoet door de stage periode en het "meelopen" wat ik geweldig vond.....wat een wereld, ik hield er meteen van en wist dat dit was wat ik wilde zijn en doen! Nog steeds ben ik mijn mentor en alle andere valkeniers die mij geholpen hebben daar ontzettend dankbaar voor!

Uiteindelijk ben ik na de opleiding hier ingerold en ik zou niets anders meer willen. Ik werk nu al jaren iedere dag met roofvogels en uilen waarbij mijn kennis en ervaring goed van pas komen, want er komt meer bij kijken dan je denkt. Het lijkt zo makkelijk te gaan en heel natuurlijk, natuurlijk is het voor mij, door de ervaring van zoveel jaar, makkelijk niet en dat is waar het nog wel eens op mis gaat. Het ziet er zo makkelijk uit omdat de roofvogels en uilen een training gehad hebben en vertrouwen hebben in mensen maar dat is wel iets wat de valkenier ze moet geven, vertrouwen in mensen.

300_marina_met_kyran_aangepast.jpg

Onze roofvogels en uilen zijn allemaal gekweekt in gevangenschap en komen niet uit de natuur. Maar in iedere vogel die wij kopen bij een kweker zit nog steeds een stukje natuur in de genen omdat ze nog niet zolang gekweekt worden en dat maakt het zo bijzonder. Het is aan de valkenier de vogel zo te trainen dat hij kan samenwerken met en vertrouwen heeft in ons en zonodig in andere mensen en/of kinderen. 

Geduld, tijd en een hoop liefde voor de dieren en jezelf regelmatig wegcijferen in het belang van de roofvogels en uilen... er 100% voor gaan, soms meer en nooit minder...en niet alleen ik maar ook mijn man Peter, die mij altijd geholpen en gemotiveerd heeft om door te gaan als ik er mee wilde stoppen omdat het soms toch wel erg tijdrovend en moeilijk was met een job en een gezin met jonge kinderen.

300_foto_peter_en_marina_verhuisbericht.jpg

Nu zo blij met wat ik iedere dag mag doen, allerlei activiteiten met deze prachtige dieren, en vooral ook omdat ik het kan delen met iedereen die er interesse in heeft en dat ik kinderen (en volwassenen) informatie kan geven en iets kan vertellen en laten zien hoe het in de natuur werkt, ook dat is en blijft belangrijk!

Kinderen vinden het spannend en fascinerend tegelijk en DAT maakt me blij omdat er naast al het moderne en elektronische "speelgoed" wat ik ze zeker gun, nog iets moois is.... dichtbij en overal om ons heen, alleen moet je het zien en het leeft nog ook! En zie je het niet in de natuur dan zijn wij er om het te laten zien en te laten ervaren/beleven hoe het is om ze zo dichtbij te zien...en te horen, misschien herken je ze dan ook eerder in de natuur. Een indrukwekkende ervaring die een kind mee neemt voor de rest van zijn/haar leven, ze waren hier om het mij te vertellen... de kinderen van mijn eerste kinderfeestjes, schoolbezoeken en demonstraties...