KIJK NOU TOCH! IK STA IN HET ZEEUWS VLAAMS ADVERTENTIEBLAD!

Zo blij mee!

Er werd gebeld....of ik dat wilde? Jaaaa.....natuurlijk! Leuk!

‘Roofvogels stralen een enorme kracht uit die me boeit’

Marina Bliek over haar passie.

Het duurde even voor Marina Bliek van Valkeniershof  IJzendijke de valk in Sluiskil kon invangen. Ze had al veel telefoontjes gehad over een grote, witte roofvogel in de Kanaalzone van Terneuzen, maar de valk liet zich niet zo maar vangen. Na ruim een week kon ze de vogel weer herenigen met zijn eigenaar uit België.

Men weet Marina altijd te vinden wanneer er roofvogels gesignaleerd worden, ze staat bekend als expert in de regio. De passie straalt van haar af als ze vertelt over de valkerij. Het is voor haar dan ook meer dan een hobby. ,,Het is een levenswijze geworden”, zegt ze. ,,Ik was altijd al gefascineerd door de roofvogels in de natuur. Ze stralen een enorme kracht uit die me boeit. Toen ik twintig jaar geleden een valkenier aan het werk zag, wist ik dat ik dit zelf ook wilde doen.”

600_010_marina_en_steppearend_2.jpg

Foto Louis Drent

Een valkenier is oorspronkelijk iemand die jaagt met roofvogels op natuurlijke prooien in de vrije natuur. ,,Ik wilde graag zelf een roofvogel trainen en er een band mee opbouwen. Het leek me prachtig om de vogel vrij te laten vliegen en weer terug naar de handschoen te roepen als dat nodig was.

”Marina volgde de opleiding tot valkenier, maar moest daar wel wat angsten voor overwinnen.

,,Ik liep stage bij een valkenier in Noord-Brabant, dezelfde die ik twintig jaar geleden aan het werk zag. Sinds ik een ongeluk had gehad, was autorijden echter niet mijn favoriete bezigheid.” Toch zette ze door. ,,In het begin had ik wel een dubbel gevoel bij de valkerij. Ik werkte bij een dierenarts en deed daar alles om dieren weer gezond te laten worden. Het ging tegen mijn gevoel in om te jagen met roofvogels. Maar ik leerde tijdens de opleiding dat het bij zonder is om een band op te bouwen met een roofdier die puur op vertrouwen gebaseerd is. Als mens zijn wij de grootste vijand van deze vogels. Als  je dan hun vertrouwen kunt winnen is dat heel bijzonder.”

Marina leerde niet alleen over het gedrag, de voeding en de training van roofvogels. ,,Ook hoe de dieren met respect behandeld en verzorgd moeten worden, hoe je ziektes herkent, wat je daar eventueel aan kunt doen en natuurlijk  over de geschiedenis. Uiteindelijk heb ik na jaren studie mijn valkeniersakte gehaald.”

De eerste vogel die Marina aanschafte was Yarik, een Amerikaanse woestijnbuizerd. Hij is inmiddels twintig jaar oud, maar vliegt nog steeds mee met alle activiteiten. ,,Ik heb samen met hem de opleiding gedaan. Ik heb alles van hem geleerd en hij van mij...dat schept een band.”

Over de  jaren heeft ze er verschillende  soorten roofvogels en uilen bij gekregen. ,,Nu werk ik iedere dag met ze en het verveelt nooit.”Marina verzorg samen met haar man regelmatig educatieve activiteiten, roofvogeldemonstraties, workshops en kinderfeestjes op hun erf aan de Klakbaan. ,,Ik vertel het publiek over roofvogels en uilen en hun gedrag en leven in de natuur. Natuurlijk laat ik de vogels ook vrij vliegen en probeer ik te laten zien hoe ze jagen en overleven in de natuur. Het is een belevenis om ze van zo dichtbij bezig te kunnen zien.”

En het is mooi vind ik... als ik het dan lees denk ik.....tsjonge.... 20 jaar geleden nooit gedacht dat dit zou lukken, ik ging ervoor en schoof alle negatieve gedachten aan de kant en deed wat ik kon... getrouwd, een man, 3 kinderen, werk, honden en ja wat nog meer.... veel negatieve reacties als iemand hoorde wat ik zo graag wilde gaan doen..... jaja, droom maar lekker verder! En dat deed ik!

Met hulp van Peter, mijn man, familie en vrienden, die wèl in mij geloofden, ging ik ervoor en....is het uiteindelijk gelukt! Ik heb veel langer over de opleiding gedaan dan gebruikelijk was maar dat maakte mij niets uit. Ik had alleen het einddoel voor ogen!

Vandaar dat ik tegen iedereen die een droom heeft maar twijfelt of ze er voor moeten gaan zeg...DOEN! Proberen, lukt het niet dan kun je je plannen altijd nog bijstellen.